Najdugovečniji gradonačelnici i predsednici opština

Od 170 predsednika opština i gradonačelnika koliko ih, ne računajući one na Kosovu i Metohiji, ima u Srbiji, deset imena se izdvaja po tome koliko u kontinuitetu se nalaze na tim funkcijama. Gotovo svi beleže funkcionerski staž duži od 15 godina, a neku su na istom mestu još iz vremena SFRJ, države koja ne postoji već tri decenije. 

Pored toga što ih spaja dugovečnost na istoj funkciji, većinu odlikuje i to što su tokom svih tih godina menjali političke stranke.

Živorad Žika Milosavljević, predsednik opštine Sopot – za predsednika ove beogradske opštine prvi put postavljen je novembra 1989. godine, a poslednji mandat započeo je 1. septembra 2020. Sa 32 godine, Milosavljević je funkcioner sa najdužim stažom u Srbiji. Za prvi mandat izabran je kao član Saveza komunista Jugoslavije, jedan je od osnivača SPS-a iz kojeg je isljučen 2000. godine. Nakon toga formirao je GG “Živorad Žika Milosavljević” i sa njom izlazi na izbore.

Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava –  Za prvog čoveka najsiromašnije opštine u Srbiji izabran je 2001. kao kandidat Nove demokratije. Na to mesto na direktnim izborima ponovo je izabran 2004. i to kao kandidat DSS. Aprila 2014. godine 13 odbornika DSS prelazi u SNS. Na poslednjim izborima u Crnoj Travi Blagojević je izabran na listi SNS-a.

Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad – političku karijeru počeo je u DSS i 2001. godine kao njen kandidata posta je prvi čovek Bosilegrad. Na izborima aprila 2016. nastupio je kao lider liste bugarske nacionalne manjine ” To smo mi – prirodni pokret”. Na poslednjim izborima bio je na listi “Vladimir Zaharijev – To smo mi – Aleksandar Vućić – Za našu decu” koja je osvojila 30 od 31 odborničkog mesta u skupštini Bosilegrada.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota – za prvog čoveka Pirota prvi put izabran je na neposrednim izborima 2003. godine kao član Koalicije za Pirot, a zatim i 2008. kao predvodnik koalicije „Koalicija za Pirot – Vladan Vasić, G17+ – Mlađan Dinkić“. Nakon Vasićevog pristupanja Ujedinjenim regionima Srbije 2010. godine, dolazi do podele Koalicije za Pirot na dve odborničke grupe. Aprila 2011. odbornici Koalicije za Pirot naklonjeni Vasiću, G17 plus i SPO formirali su odborničku grupu URS, koja je najbrojnija u lokalnom parlamentu i zajedno sa SRS i SPS čini vladajuću većinu. Na parlamentarnim izborima 2014. Ujedinjeni regioni Srbije nisu prešli cenzus na parlamentarnim izborima, stranka je ubrzo prestala da postoji, pa je obnovljena Koalicija za Pirot. Koalicija za Pirot pobedila je i na lokalnim izborima 2016. godine, a od te godine Vasić je gradonačelnik pošto je Pirot dobio status grada. U februaru 2020. Vasić je pristupio Srpskoj naprednoj stranci  i kao njen kandidat ponovo je izabran za gradonačelnika.

Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice – Na lokalnim izborima 2004. godine postao je prvi neposredno izabrani predsednik opštine Loznica. Nakon dobijanja statusa grada u decembru 2007. i održanih lokalnih izbora 2008. godine postaje prvi gradonačelnik Loznice. Od maja 2012. godine treći put je izabran za gradonačelnika Loznice. Osnivač je Pokreta za Loznicu i Podrinje, bio je član Ujedinjenih regiona Srbije, da bi u junu 2015. prešao u Srpsku naprednu stranku. 

Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac – Na čelo Boljevca dolazi 2004. godine. Za prva tri mandata, promenio je četiri stranke. Iz DSS-a prelazi u URS. Potom u Novu Demokratsku stranku Borisa Tadiće, a samo nekoliko dana pošto su održani izbori 2014. Marjanović sa njegovom odborničkom grupom ulazi u SNS.

Goran Ljubić, predsednik opštine Doljevac – Ovu funkciju obavlja od 2004. godine. Bio je član Nove Srbije i lider udruženja građana “Pokret za razvoj juga“, a 2011. on i udruženje građana pristupili su URS-u, da bi februara 2016. godine prešao u SNS.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina – Na funkciju predsednika opštine izabran je 2004. na čijem je čelu i danas. Bio je član Demokratske stranke Srbije od 2000. godine. 2014. godine učestvovao je u osnivanju Srpske narodne partije, a početkom 2017. napustio je SNP i nakon toga je formirao grupu građana „Za zdravu Srbiju“. Na izbornoj skupštini Zdrave Srbije, održanoj januara 2020, izabran  je za predsednika stranke. Čajetina je jedna od retkih opština u Srbiji gde Srpska napredna stranka nije pobedila na lokalnim izborima 2020. godine. 

Dobrica Stojković, predsednik opštine Ražanj – za predsednika opštine Ražanj prvi put je izabran na vanrednim lokalnim izborima 2006. godine. Bio je kandidat koalicije DSS-NS-JS. U drugom krugu pobedio je kandidata DS Rodoljuba Mitića, sa dvostruko više glasova. Na izborima 2020. pobeđuje kao predvodnk liste Grupa građana “Dobrica Stojković”. Ražanj je jedna od retkih opština u Srbiji gde Srpska napredna stranka nije pobedila na lokalnim izborima 2020. godine.

Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište – Za predsednika opštine prvi put izabran je na direktnim izborima 2004. godine sa četvorogodišnjim mandatom kao kandidat Socijalističke partije Srbije. Od 2010. ponovo je izabran na ovu funkciju, nakon što je do tadašnji predsednik Živoslav Lazić iz Demokratske stranke podneo ostavku. Tada kao lider grupe građana “Dragan Milić – Za selo i grad”. Mandate osvaja i 2012. ispred GG “Dragan Milić – Za selo i grad”, a 2016. i 2020. godine kao kandidat SNS-a.