Ko je na vlasti?

Dobrodošli na portal „Ko je na vlasti“, gde na jednom mestu možete da saznate sve informacije o lokalnim skupštinama u Srbiji. 

Ovde su predstavljeni najvažniji podaci o: sastavima lokalnih skupština koju uključuju informacije o stranačkoj pripadnosti odbornika, dužini mandata, promeni partija odbornika, predsednika i zamenika skupština opština i gradova kao i gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji. 

Dodatno, na portalu se možete informisati o rezultatima lokalnih izbora po biračkim mestima, pročitati biografije gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji i pratiti vesti i informacije koje su u vezi sa navedenim akterima. 

Svi podaci objavljeni na portalu su već bili javno dostupni ili ih je tim „Ko je na vlasti“ prikupio na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Ipak, informacije i stanje u lokalnim skupštinama se često menjaju. Zbog toga nam je potrebna vaša pomoć. Zajedno kroz ovaj portal možemo da pratimo da li i u kojoj meri odbornici „preleću“ iz stranke u stranku i učinimo da aktuelne i tačne informacije o sastavu lokalnih skupština  budu svima dostupne. 

Zašto smo pokrenuli portal “Ko je na vlasti”?

Slobodni i fer izbori su osnov demokratskog sistema. Na lokalnim izborima biramo odbornike koji imaju odgovornost i ovlašćenje da donose odluke u naše ime i za dobrobit svih nas. Svedoci smo pojave “preletanja” odbornika iz stranke u stranku, nakon izbora. Ovu pojavu uglavnom vezujemo za pravljenje skupštinske većine mimo izborne volje građana, tako što izabrani odbornici ili menjaju “stranačku boju”, ili se prave neprincipijalne post-izborne koalicije. Mi, građani Srbije, imamo pravo da budemo informisani o tome ko nas predstavlja u lokalnim skupštinama, ko zastupa naše interese, kako lokalna vlast troši pare u ime nas, poreskih obveznika, i da na osnovu svih tih informacija i saznanja na svakim sledećim izborima, donosimo odluku za koga ćemo glasati.

Zašto je važno da pratimo ko su “preletači”?

Zato što smo svoj glas na izborima poverili ljudima u koje smo imali dovoljno poverenja da će nas najbolje zastupati u lokalnim skupštinama. Zbog uverenja da svojim iskustvom, znanjem i kredibilitetom mogu da doprinesu rešenju problema koji nas tište. Ako od tih stavova i politika odstupe, zatim „prelete“ u neku drugu političku opciju zaboravljajući na obećanja i na naše ukazano poverenje, onda je na nama da dodatno kontrolišemo njihov rad i proveravamo da li je povereni glas na izborima izneveren i ukraden. „Preletači“ moraju da objasne svoje postupke i da povrate poverenje građana. Moramo da pamtimo ko su bili preletači, da pratimo kako su zastupali naše interese i da sledeći put dobro razmislimo ko su ljudi na listama kandidata koje želimo da podržimo.

Šta je posledica preletanja?

„Politička korupcija“ na delu – izigrano poverenje i obesmišljeni izbori i izražena volja građana, jer skupštinska većina uz “pozajmljene odbornike” čini prekrojenu skupštinsku većinu u skladu sa nedemokratskim principima. Motivi preletanja nisu do kraja ispitani, ali postoje ozbiljne indicije da nisu iz ideoloških i političkih ubeđenja, već iz materijalnih razloga – koristoljublja.

Kako da se uključite?

Želite da prijavite promenu „političkog dresa“ odbornika u vašoj ili susednoj opštini?

Popunjavanjem kratke forme kroz rubriku Prijavu promenu, informacija o promeni političke stranke za naznačenog odbornika doći će do našeg tima.

Na sličan način možete i da ukažete na potencijalnu grešku koja se nalazi na našem sajtu. Nakon što utvrdimo, na osnovu Vaše sugestije, da je informacija tačna, objavićemo je, ali bez navođenja Vas kao izvora.

Na osnovu ovih informacija mediji poput Istinomera i drugih biće u mogućnosti da urade dodatne analize. Na ovaj način doprinosite povećanju stepena odgovornosti nosioca vlasti, zaštiti izborne volje građana, vraćanju poverenja u izborni proces i demokratske vrednosti.